Skip to content

Het team

Het team van De Tijd en Ruimte bestaat uit een brede variatie van bevoegde leerkrachten en begeleiders. Samen vormen zij het team. De samenwerkers en ondersteuners vormen de basis van onze school en dienen als voorbeeldrol in onze gemeenschap. Het is hun taak leerlingen te ondersteunen in hun leerprocessen. Binnen, maar ook buiten het schoolgebouw. Elke dag zorgen zij samen met de leerlingen voor een veilige, gestructureerde, liefdevolle en inspirerende leeromgeving. Daarbinnen kan iedereen zich maximaal ontwikkelen.

Onze samenwerkers en ondersteuners hebben de benodigde (onderwijs)bevoegdheid, een passie voor vernieuwend onderwijs. Zij hebben een passie of expertise op ten minste één bepaald gebied. Bijvoorbeeld sport, muziek, techniek, taal, wiskunde of kunst. Samen met de leerlingen die hier specifiek om vragen gaan ze graag met deze onderwerpen aan de slag.

tobi

Tobias Hoendervangers

Ik ben Tobias, 33 jaar, geboren en getogen in Tilburg. Gedurende mijn PABO-opleiding in Tilburg kwam ik in aanraking met het democratisch onderwijs. Dit idee raakte me enorm, en ik heb toen besloten om mijn opleiding te vervolgen in Hengelo, waar net een pilot was gestart gericht op leerkrachten voor democratische scholen.  Ik voel en ervaar dat deze vorm van educatie het natuurlijke ontwikkelingsproces van jonge mensen optimaal ondersteunt, en dat zij het vertrouwen verdienen om zelf hun pad te mogen volgen en vormgeven. Nieuwsgierigheid en drang naar zelfbeschikking zullen er binnen een ondersteunende omgeving voor zorgen dat zij alles leren wat ze nodig hebben. Dit in vrijheid, maar ook met de verantwoordelijkheid die hoort bij het deel uitmaken van een democratische
gemeenschap, zowel binnen school als de wereld om ons heen. 

Tobias is aanwezig op maandag, dinsdag en donderdag.

tobias@detijdenruimte.nl

IMG_1802

Hilda van de Roer

Ik ben Hilda, 37 zomers jong en oorspronkelijk uit Rotterdam, maar nu aan het verhuizen naar het gezellige Brabantse Den Bosch . Ik heb in een ver verleden Pabo gedaan, maar vooral gewerkt op BSO’s (buitenschoolse opvang ) en in andere werkvelden, omdat ik al snel ontdekte dat het regulier onderwijs niet bij mij past. Gelukkig kwam ik vorig jaar in contact met democratisch onderwijs op de Tijd en Ruimte en kon ik mezelf zijn, met kinderen omgaan op een manier die bij me past, vanuit gelijkwaardigheid met open communicatie en veel meer gezamenlijk ontdekken en leren.

Verder houd ik heel veel van natuur, daar laad ik echt op, van reizen en avontuur. Ik fiets en wandel veel en zou graag meer suppen (stand up paddelen) en klimmen. Op reis heb ik Yoga ontdekt en binnenkort hoop ik te starten met een cursus tot kinderyoga docent. 

Hilda is er op maandag, donderdag en vrijdag.

hilda@detijdenruimte.nl

IMG_1767

Alexander Rommens

Mijn naam is Alexander. Ik ben getrouwd met Jasja en we hebben twee zonen die ook naar De Tijd en Ruimte gaan. Naast mijn bedrijf ben ik in 2017 begonnen met het initiatief voor deze school. Er was nog geen Democratische School in ‘s-Hertogenbosch en het leek mij een grote aanwinst voor de stad en haar omgeving. Gelukkig vinden steeds meer mensen dat ook. Ik ben elke dinsdag en vrijdag op school en help waar nodig. Soms neem ik iets mee wat mijzelf inspireert. Vaak sluiten studenten dan aan en soms helemaal niet.  Wat we doen is zo bijzonder en tegelijkertijd ook weer zo gewoon. Het is tuinieren; wij creëren de voorwaarden, de studenten groeien vanzelf.

 

 

Alexander is aanwezig op dinsdag en vrijdag.

alexander@detijdenruimte.nl

foto koen

Koen Donselaar

Mijn naam is Koen Donselaar.

Ik ben zojuist afgestudeerd als geschiedenisdocent en heb daarvóór ook de bachelor geschiedenis en een master ethiek gevolgd. Ik vindt het geweldig om mijn enthousiasme en kennis in te zetten om geïnteresseerde studenten te helpen over het verleden te leren en de wereld van vandaag te begrijpen. Ik hoop echter net zo goed dat ik veel van de studenten kan leren. Gelukkig ben ik ook meer dan alleen geschiedenisdocent. Ik ben geïnteresseerd in eigenlijk bijna alles, van politiek tot ruimtevaart en van biologie tot filosofie. Verder speel ik al 10 jaar met veel plezier volleybal en speel ook al jaren trombone in een fanfare.

Koen is ondersteuner en 1 dag per week aanwezig.

IMG_1754

Gerard van Selst

Mijn naam is Gerard. Ik ben gepensioneerd psychiatrisch verpleegkundige en beeldend kunstenaar. Een dag in de week, meestal op vrijdag, draag ik bij aan activiteiten binnen de school en vooral ook in het atelier/werkplaats. Ik vind het jammer dat ik vroeger als kind niet de keuze had voor deze school. Het had mij beslist goed gedaan. Fijn dat ik er nu aan bij kan dragen.

Gerard is ondersteuner en aanwezig op vrijdag.

IMG_1785

Ester van der Heijden

Ik ben Ester, woon in Den Bosch en ik ben sociaal pedagogisch en ambulant hulpverlener. Naar kinderen en jongeren kijken.. echt naar wie ze zijn als mens, wat hun passies en visies zijn, dat vind ik het aller fijnst. Voor mijn werk heb ik meerdere malen de kans gekregen mee te maken hoe ze dit in Californië vorm geven. Vanuit hier is mijn interesse in het bouwen van een gemeenschap met aandacht en respect voor elkaar gegroeid. Ik ben dan ook erg trots en blij elke vrijdag bij de Tijd en Ruimte te mogen zijn, waar ik graag met de kinderen buiten ben, met mijn handen in de tuin zit, geniet van de gesprekken en de fijne mensen om mij heen. 

Ester is ondersteuner en aanwezig op vrijdag.

 

Screenshot 2021-01-06 at 13.52.43

Niels Kingma

Mijn sterkste verbinding met de school voel ik in de uitgangspunten gelijkwaardigheid en leren in vrijheid. Ik ben altijd gevoelig geweest voor onheuse behandeling van kinderen. Autoritaire behandeling van kinderen en het sterk beperken van hun vrijheid is regel, terwijl het uitzondering zou moeten zijn. Hoe meer ik het karakter van democratisch onderwijs doorgrond, hoe meer ik merk dat het kind zien als volwaardig mens en het kind spelend laten leren, een antwoord is op de vragen die ik al lang heb. Wij bieden op school een gelijkwaardige omgeving waarbinnen kinderen in vrijheid kunnen leren en dat gun ik alle kinderen ter wereld. Daarom wil ik me graag verbinden met De Tijd en Ruimte.

 

Niels is schoolleider en minimaal 3 dagen per week op school

Screenshot 2020-10-26 at 13.19.06

Manon Ossevoort

Mijn naam is Manon. Mijn vakgebied ligt in de creatieve hoek; ik ben acteur, schrijver, heb jarenlange film- en fotografie-ervaring en ik ben VO lesbevoegd mime/bewegings-docent. Mijn grote interesse ligt bij mensen. Nieuwsgierigheid. Een open houding. Zien hoe de dag en de dingen zich ontvouwen, als je aandacht geeft en de ander vrij laat om ‘het eigen gevoel te volgen’. 

Mijn talent ligt waarschijnlijk in de ander zichzelf laten zijn. Vrijheid geven. Verder hou ik van doen en dingen proberen. Is er een idee? Lijkt ’t onmogelijk? Dan word ik wakker!

De laatste jaren focust mijn passie zich rond de natuur. Ik deed de voedselbossen-jaaropleiding en plant en zaai in ons eigen voedselbos. Ik merk dat die kennis over hoe alles met elkaar samenwerkt en op elkaar inwerkt mij mateloos fascineert. 

Dit wil ik rond school zichtbaar maken door met (eetbare) planten en bloemen te werken. Gecombineerd met speelmogelijkheden creëren in de natuur (lees: wat welk kind ook bedenkt: van boomhut/wilgenhut tot kabelbaan; )

Manon is ondersteuner en tenminste 1 dag in de week aanwezig.