Menu
De Tijd en Ruimte
  • Home
  • Visie
    • Democratisch onderwijs
    • Onderwijsvisie
    • Sociocratie
  • De School
    • Een schooldag
    • Basis- en voortgezet onderwijs samen
    • Team
    • Ouders
    • Agenda
    • Vacatures
    • Ervaringen
  • Informatie
    • Informatieavond
    • Open dag
    • Kosten
    • Thuisonderwijs
    • Aanmelden
    • Veelgestelde vragen
  • Inspiratie
    • Blog
    • Boeken
    • Films
    • Ons netwerk
  • Doneer nu
  • Shop & sponsor
  • Contact
Close Menu
7 maart 2019

Broodjes bakken

De Tijd en Ruimte Geen categorie

“Ik ga vandaag broodjes bakken”, en hield een pak kant-en-klaar-mix in de lucht. En inderdaad, met ondersteuner Gerard ging hij wegen, water toevoegen, kneden, en rijzen. Met het wekkertje er bij, zodat hij het niet zou vergeten.

Na het rijzen bleek de motivatie nog steeds aanwezig: bolletjes draaien, en een lange worst (“nee, geen stokbrood, bah!”). Ze belandden op de bakplaat en gingen even later de oven in.

Na ruim een half uur begon de hele school naar lekker versgebakken brood te ruiken. Ook andere kinderen raakten geïnteresseerd in wat er in de keuken gebeurde, en natuurlijk nog meer toen het bruingebakken resultaat geproefd moest worden. Borden, bestek en honing werden de lunchroom in gebracht (opeens hielp iedereen mee!) en de broodjes werden eerlijk verdeeld. “Dit ga ik elke week doen!” riep de kok, en schreef een motie voor in de schoolkring.

De volgende schooldag was de schoolkring al, en de kok was present voor zijn motie: “vrijdag broodjesdag”. De schoolkring vond het een prachtig initiatief, maar vroeg zich af wie het brood-bak-spul ging kopen, en ging betalen. “Ik doe het zelf wel!”, zo graag wilde hij bakken.

Het was weer vrijdag. De kok keek me bedremmeld aan. “Ik ben de broodspullen vergeten…”. “Geeft niet!” zei ik. “Het is mooi weer, als jij naar de supermarkt wil om een nieuw pak te kopen, wil ik wel met je mee. Maar we moeten even wachten tot ondersteuner Gerard er is, anders zijn er te weinig begeleiders voor de andere kinderen.”. Een uurtje later ging de kok met zijn vriendinnetje naar de supermarkt. En het was mooi weer! En zo veel te zien en te doen onderweg…

Aan het eind van de middag was het brood klaar. Het was bijna een pizzabodem geworden. “Ja, het plakte zo aan mijn vingers, we hebben er maar geen bolletjes van gemaakt. Gewoon zo op het blik”. Er zat blijkbaar te veel water in, en er was geen losse bloem in de keuken om het te herstellen. Nou, het smaakte er niet minder om.

“Volgende week weer”? Volgende week weer.

Een kind is al iemand De ziekenauto

Related Posts

Geen categorie

LEREN DOE JE SOWIESO

Geen categorie

1 jaar De Tijd en Ruimte

Geen categorie

Appie brevet

Meest recente berichten

  • LEREN DOE JE SOWIESO
  • 1 jaar De Tijd en Ruimte
  • Appie brevet
  • Rekenen met levensuren
  • Schilderen op muziek

Recente reacties

    Archief

    • oktober 2020
    • januari 2020
    • november 2019
    • oktober 2019
    • september 2019
    • augustus 2019
    • april 2019
    • maart 2019
    • februari 2019
    • januari 2019

    Categorieën

    • Geen categorie

    Meta

    • Inloggen
    • Berichten feed
    • Reacties feed
    • WordPress.org
    Back To Top
    De Tijd en Ruimte

    Bezoekadres

    Jan Olieslagersstraat 3,
    5224 BD ‘s-Hertogenbosch

    Ingang aan de Anthony Fokkerweg

    tel: 0614484838 (op werkdagen behalve woensdag)

    Postadres

    Kamperfoeliestraat 24

    5213HP ‘s-Hertogenbosch

    Stichting De Tijd en Ruimte

    KVK: 70706255

    RSIN: 858429445

    BRIN: 33MB

    TRIODOS BANK: NL21 TRIO 0338847820

    Menu

    • Home
    • De School
    • Visie
    • Informatie
    • Contact